“Als je geen burn-out hebt gehad, hoor je er niet meer bij”

Burn-out. Ik ben voor de gein eens twee weken gaan turven hoe vaak ik op een dag deze term hoor en zie langskomen. Gemiddeld 11 keer per dag en dan deed ik er echt geen moeite voor. Verbazingwekkend!? Ik weet het niet. En feitelijk zegt het ook niets, maar het onderbouwt meer mijn gevoel dat er steeds meer aandacht voor komt. Laatst zei zelfs iemand tegen me dat als je niet een keer een burn-out hebt gehad, je er eigenlijk niet meer bij hoort. Huh!? Deze sociale druk gaat mij wel erg ver! Maar ik moet toegeven dat waar burn-out een aantal jaar geleden nog een soort taboe was, veel mensen die ik spreek op de één of andere manier de term burn-out vanuit hun eigen perspectief en beleving wel een keer gebruiken. Niet dat ze allemaal denken opgebrand te zijn hoor, maar bewust of onbewust geven ze wel een duidelijk signaal af.

“Als kreeft het werk van een garnaal doen”

Nu ben ik geen medisch specialist of therapeut en dat pretendeer ik ook zeker niet te zijn, maar in de mooie en intense gesprekken die ik met mijn cliënten heb, (b)lijkt er in veel gevallen wel iets cruciaals aan de hand te zijn. De vele reorganisaties, functieveranderingen en het verdwijnen van bepaalde banen hebben ervoor gezorgd dat mensen met steeds minder plezier naar hun werk gaan. Dat het vaak meer energie kost dan dat het oplevert. Deze mensen zijn, veelal vanuit loyaliteit, zekerheid of gewoonte, bij hun werkgever gebleven, terwijl de organisatie en het werk sterk zijn veranderd. Er worden nu hele andere dingen van hen gevraagd. De functies en taken die ze nu hebben zijn wezenlijk anders dan waarvoor ze ooit zijn aangenomen. Soms sterk onder hun niveau, soms wordt er juist meer gevraagd. Vaak is de conclusie dat hun kwaliteiten en talenten niet meer matchen met dat wat vandaag de dag wordt gevraagd. Ik las pas een stuk en daar zei iemand “Mensen doen als kreeft het werk van een garnaal”. Dat is precies wat ik bedoel. En dat ook nog eens in een organisatie die niet meer dezelfde is. Een kreeft heeft nu eenmaal een andere habitat nodig dan een garnaal. De negatieve spiraal waar mensen dan in komen wordt nog eens versterkt omdat deze mensen druk gaan ervaren door de sterk veranderende omstandigheden, waardoor hun gedrag minder constructief wordt en dat kost ook weer energie.

“Neem je verantwoordelijkheid en houd de regie”

‘Als je je sterke natuurlijke talenten niet kwijt kunt, krijg je een bore-out, en als je te veel je aangeleerde competenties moet inzetten, steven je recht op een burn-out af.’ Maar of het nu een (potentiële) burn-out of bore-out is, wat doet het ertoe!? Belangrijk is dat je als organisatie dergelijke signalen serieus nemen en je verantwoordelijkheid pakt. Geld lijkt vaak een drijfveer voor zowel werkgever als werknemer. Wel eens uitgerekend wat het kost als iemand minder productief en minder bevlogen is of zelfs uitvalt!? Organisaties, pak hier je verantwoordelijkheid. En dat geldt net zo zeer voor het individu zelf. De enige die verantwoordelijk is voor jouw leven, ben jezelf. Dus zorg dat je altijd zelf regie houdt!

“FlowtalentScan”

Ik merk dat onze FlowTalentScan mensen mooie inzichten geeft en ze aanzet geeft zelf de regie weer te pakken. Bewustwording van hun natuurlijke talenten en potentiële talenten, maar ook herkenning waar energie verloren gaat geeft hen mooie handvatten om concrete stappen te maken. Vooral ook omdat we ons niet zozeer op de stressoren richten, maar juist op de energiegevers. Niet alleen uit wetenschappelijk onderzoek, maar ook uit eigen (burn-out-)ervaring weet ik dat dat niet alleen veel effectiever is, maar ook veel leuker.

Wil je ook weer zelf de regie pakken en meer energie uit je werk èn privé  halen, pak je eigen handschoen op en meld je vrijblijvend aan voor een intake waarin we samen kijken wat er voor jou mogelijk is (www.mflow.nl).

Marc

 

Geen reacties meer mogelijk.