De feestdagen staan weer voor de deur. Mijn ervaring is dat we met Kerst en Oud & Nieuw op de een of andere manier altijd meer echte oprechte tijd hebben voor elkaar. En dat leidt vaak tot mooie, boeiende gesprekken. Momenten waarin we met elkaar reflecteren en vooruitkijken.

Het doet me denken aan een goede vriend van me. Na een heerlijk diner en een paar glazen fantastische wijn vroeg zijn dochtertje van acht vorig jaar geheel out of the blue “Papa wat wil jij later eigenlijk worden?” Ik zag dat hij schrok en verstijfde en tegelijkertijd diep geraakt werd. Waarom? Wat gebeurde er met hem? Hij had als 40-jarige immers een zeer succesvolle job als directeur van een groot IT-bedrijf. Hij was toch al iets geworden. Zijn ouders en vrouw waren supertrots en hij oogstte veel bewondering van anderen met wat hij allemaal al had bereikt.

Maar waarom werd het stil en moest hij zijn dochtertje het antwoord waar ze smachtend naar uitkeek schuldig blijven? Het was toch zo voor de hand liggend. Niets was minder waar. Want hoe leg je aan je dochtertje van 8 uit dat papa zijn werk eigenlijk helemaal niet meer zo leuk vindt en dat hij diep van binnen eigenlijk heel graag zijn droom zou willen realiseren door een bed & breakfast te beginnen. Dat hij dan ook vaker bij zijn dochtertje kon zijn en meer vrijheid zou hebben. Maar dat papa dat niet durft, omdat hij dan een tijdje mogelijk wat minder centjes krijgt. En dat opa en oma dan misschien niet meer zo trots op papa zijn. En dat iedereen papa voor gek zou verklaren, want hij heeft immers toch een fantastische baan, een prachtig huis, een geweldig gezin, dus wat wilde hij nog meer. Tsja, hoe leg je dat uit als je het jezelf niet eens kunt uitleggen.

Is mijn vriend hierin uniek? Nee natuurlijk niet! Ik hoor, zie en voel het dagelijks. In de vele gesprekken die ik heb wordt vaak snel duidelijk dat mensen diep van binnen eigenlijk echt wel weten wat ze het allerliefste zouden doen, wat hun dromen zijn, maar dat ze het niet aan de buitenwereld durven te verkondigen. Bang voor … Ja, bang voor wat eigenlijk. Voor het antwoord misschien!? Toen ik mijn vriend de vraag stelde “Wat is het ergste dat je kan gebeuren?” wist hij het eigenlijk niet. Het begint met het inzicht in jouw eigen belemmeringen en overtuigingen, zei ik tegen hem. Wat weerhoudt jou ervan het niet te doen, je droom te volgen?

Soms heb ik het idee dat een groot deel van werkend Nederland zich door het leven kluunt.

Op de vraag “Zeg, wees eens eerlijk. Ging jij met veel plezier naar je werk vanochtend? Of was het weer zo’n dag dat je een kop koffie haalt, diep ademhaalt en maar weer aan de slag gaat?” moeten toch wel heel veel mensen toegeven dat het jezelf elke dag weer bij elkaar rapen het veelal wint van het dagelijks werkplezier.

Niet dat mijn vriend zich elke dag bij elkaar moest rapen hoor, maar hij realiseerde zich tijdens ons mooie gesprek dat het hem allemaal steeds meer energie kostte. Dat hij steeds meer tijd nodig had zichzelf in het weekend weer op te laden. En dat hij vooral nog bezig was met anderen te plezieren in plaats van zichzelf. Tsja, wat was hij eigenlijk geworden? Zeer succesvol aan de buitenkant, maar van binnen was hij het even kwijt.

Even later antwoorde hij zijn dochtertje dat het een hele goede vraag van haar was die hij zichzelf al veel te lang niet meer had gesteld. En dat hij hier eens heel goed over ging nadenken. Dat is hij gaan doen en dat was echt niet altijd gemakkelijk. Want wat wilde hij nou echt? En waarom had hij zich die vraag niet eerder gesteld? Waar was hij bang voor? Maar er ontstond ook iets moois. Het wereldkundig maken en het gevoel dat hij kreeg als hij werkelijk in staat zou zijn de B&B te realiseren bracht hem veel nieuwe energie en inspiratie.

Ik zeg zeker niet dat het makkelijk is en dat alle dromen te realiseren zijn. De meeste zijn immers bedrog zegt Marco Borsato. Maar deze zelfde Borsato heeft ook laten zien dat er wel heel veel mogelijk is. Zelfs in perioden van tegenslag.

Is jouw glas half leeg of half vol? Is je verlangen sterk genoeg? Durf je te onderzoeken wat er wél haalbaar is? Neem in ieder geval verantwoordelijkheid voor je eigen leven en doe de dingen die voor jou belangrijk zijn. Daar doe je uiteindelijk niet alleen jezelf maar ook heel veel anderen een groot plezier mee. Weet jij al wat je later wil worden?

Ik wens je hele fijne feestdagen met veel mooie gesprekken!

Marc

P.S. Wil jij ook weten wat jouw dromen zijn en waar jouw belemmeringen zitten, maar wil je het nog niet wereldkundig maken, neem gerust contact op

 

 

 

Geen reacties meer mogelijk.