Lees hier het verhaal van Marc Luttikhuis, de oprichter van Mflow …

Het bleef bij een droom

Mijn vader had vroeger graag naar het conservatorium gegaan in plaats van de HBS. Want muziek en vooral blaasinstrumenten waren zijn passie. Het spelen op zijn trompet bracht hem, maar daarmee ook anderen, enorm veel plezier en voldoening. Zijn vader wilde echter niet met muzikanten geassocieerd worden en bovendien daar zat toch geen toekomst in. Daar kon je je geld toch niet mee verdienen!

Ondanks zijn passie en talent bleef het conservatorium voor mijn vader dus bij een droom. Mijn vader heeft een goed leven gehad. Mooie baan als directeur van een ingenieursbureau, prachtig gezin, mooi huis etc. Maar wat als hij toen naar het conservatorium was gegaan en zijn passie en talent wel had mogen volgen?

Alsof ze in een flow zaten

Tot mijn 44e was mijn leven tot dan toe vergelijkbaar met dat van mijn vader. Na mijn studie technische bedrijfskunde ging mijn loopbaan crescendo. Op mijn 26e al in een mooie managementfunctie bij de Rabobank. Diverse promoties volgden elkaar snel op en uiteindelijk een goede baan als directeur. En die burnout tussendoor was toch vooral aan de omgeving te wijten. De Rabobank was een prima werkgever, ik had een prachtig gezin, een mooi huis. Wat wilde ik nog meer…

Maar waarom vroeg ik mij dan steeds vaker af of dit het wel was. Of ik hier echt gelukkig van werd. En waarom werd ik altijd zo geraakt als ik anderen gepassioneerd over hun vak hoorde praten. Alsof ze in een flow zaten. Ik merkte dat hun enthousiasme aanstekelijk was. Puur en authentiek. Dat kwam omdat zij deden waar ze goed in waren èn wat ze leuk vonden. Passie en talent hadden elkaar gevonden en versterkt en dat zorgde voor positieve energie. De bezieling van dit soort mensen is fantastisch.

Mijn vaders trompet als symbool voor passie, talent en enthousiasme

Tijdens een gesprek met mijn vader over zijn bijna 50 jaar oude trompet, voelde ik zijn oorspronkelijke enthousiasme en zag de fonkeling in zijn ogen. Zelfs nu nog! Toen wist ik het zeker. Ik moest mijn hart volgen en mijn talenten zo optimaal mogelijk inzetten. En ook anderen helpen door ze te inspireren en te motiveren het beste uit zichzelf en uit elkaar te halen.

Ik ben mijn vader heel dankbaar voor dit prachtige leermoment en sindsdien staat mijn vaders trompet voor mij symbool voor passie, talent en enthousiasme.

Anderen nodig om je dromen te verwezenlijken

Als je de goede energie in een trompet stopt, komt er iets heel moois uit. Je moet wel de juiste keuzes maken op welke knoppen je moet drukken om het geluid zo optimaal mogelijk te laten zijn. En soms vraagt het wat bewegen naar voor of achteren. Maar als je dat goed en bewust doet, is het resultaat fantastisch en betoverend. Datzelfde geldt voor het omgaan met je eigen energie en talenten.

Het mooie van de trompet is dat het een zeer lyrisch instrument is. Zeer geschikt om zowel de meest tedere als agressieve klanken voort te brengen. Bovendien wordt hij als solo-instrument gebruikt, maar ook in diverse ensembles zoals symfonie- en fanfare-orkesten, big-bands, jazz-combo’s en funkbands. Overal duikt de trompet op. Je eigen passie en talent volgen is fantastisch, maar je hebt ook anderen nodig om je dromen te verwezenlijken.

Dat gevoel gun ik iedereen

Een organisatie is daarom goed te vergelijken met een harmonie waar alles perfect op elkaar afgestemd moet zijn om de mooiste klanken weer te kunnen geven. Soms wordt er een solopartij op een trompet gespeeld, maar de trompettist is altijd afhankelijk van hoe de andere trompettisten of andere muzikanten hun muziekstuk spelen. De mooiste muziek wordt gemaakt door mensen die elkaar aanvullen. Flow ontstaat als muzikanten samen de topprestatie neerzetten die ze voor ogen hadden en daarvoor de positieve waardering van het publiek krijgen. Het plezier en enthousiasme die dan ontstaan in de concertzaal geven het gevoel alsof het vanzelf gaat en je de situatie volledig meester bent. Dat gevoel gun ik iedereen.

 

Geen reacties meer mogelijk.